"We laten mekaar niet los en komen er wel"
Een kleine maand geleden ging Don Bosco Vorming & Animatie samen met de mensen van de pastorale animatiegroepen (PAG) van de secundaire Don Boscoscholen op tweedaagse naar Scherpenheuvel. Deelneemster Lieve Couckuyt van Don Bosco Kortrijk blikt nog even nostalgisch terug op deze geslaagde tweedaagse.
Scherpenheuvel … Een unieke locatie, rijk aan geschiedenis, devotie en vooral een stilteplek; een plaats om te herbronnen, om zuurstof en inspiratie op te doen samen met de PAG-collega’s van de andere Don Boscoscholen. We waren gelogeerd in het “Huis van Maria”, een voormalig college van de Zusters Ursulinen, en sliepen op de kamers ooit ingenomen door leerlingen, bedevaarders, soldaten. De sfeer van toen kon je zonder veel moeite opsnuiven. Een blij weerzien of een hartelijke kennismaking … we voelden ons meteen thuis.
Na de onmisbare koffie gingen we in groepjes aan de slag met onze smartphones en de actionbound-app voor een interactieve gidsbeurt met doe-opdrachten in de buurt van de basiliek. Een eik, een herder en een Mariabeeld, meer was niet nodig als aanzet om Scherpenheuvel als grootste bedevaartsoord op de kaart te zetten. Zo moesten we o.a. op zoek naar de juwelen op het nieuwe kroontje van Maria, voetbalden we geblinddoekt, poseerden we voor de prachtige street-art van Lucia Wait met haar werk getiteld “Embrace the difference”. En is dit nu niet net waar het tijdens deze tweedaagse om gaat: we laten mekaar niet los en komen er wel. (lees verder onder foto)
Na de lunch kregen we voedsel voor de geest. Aan de hand van een zelfgekozen bijbelvers brachten we dit opnieuw tot leven. In kleine groepjes dachten we vervolgens na over het thema “een tweede kans”, maar zonder te verzanden bij het bestaande. Out of the box denken, dus … Geen sinecure!
Om 18.00 u werden we alweer verwacht in een plaatselijke gezellig restaurant. Het ademde gastvrijheid en gezelligheid uit en het smaakte heerlijk. De kers op de tot nu toe al heerlijke taart was het avondprogramma: een bezoek in de basiliek en aan de klokkentoren onder leiding van een historicus. Het was voor ieder van ons een unieke gelegenheid om eens het koepeldak met 298 sterren vanuit een ander oogpunt te zien, een mooi uitzicht te hebben op het oratorium en je klein te voelen tussen de enorme klokken. Nu weten we ook dat Theodoor Van Loon een tijdgenoot was van Rubens en dat pater Damiaan zijn laatste bezoek aan Maria deed voor hij vertrok naar Molokaï. Dit voelde heel speciaal. De avond werd afgesloten met een muzikaal intermezzo van en babbel met Mgr. Van Looy. (lees verder onder foto)
Na een stevig ontbijt werkten we in groep verder aan de uitdaging omtrent “een tweede kans” en dit specifiek rond “dienen”, “verbinden”, “verhalen” en “vieren”. Het groepje waarvan ik deel uitmaakte werkte specifiek rond “repair, Recycle, re-use”. Om de voormiddag af te sluiten deed ook Mgr. Van Looy nog een woordje voor het geven van een tweede kans.
De lekkere tomatensoep (mét ballekes, homemade by Annemie) werd sterk gesmaakt. Na de middag werd in plenum afgesloten. De ideeën werden gedeeld en er werden toekomstplannen gemaakt. De PAG leeft. Ook Scherpenheuvel leeft, de ontstoken kaarsjes liegen er niet om. Tot 7x70 maal een nieuwe kans. Met dank aan Annemie en Dieter die deze tweedaagse weer helemaal TOP begeleidden.