STIP IT! Samen Tegen Iemand Pesten! Een initiatief van Ketnet waar Jeugddienst Don Bosco volledig achterstaat. Ook zij doen mee aan de Week tegen pesten en willen scholen helpen om hun antipestbeleid kracht bij te zetten.

Pesten tegengaan is een uitdaging voor elke school. De Move tegen pesten creëert bewustwording en zorgt ervoor dat heel wat acties op poten worden gezet. Speelplaatsanimatie is een project dat preventief tegen pestgedrag werkt.

Speelplaatsanimatie tovert een gewone speelplaats om tot een speelse ontmoetingsplaats. Jongeren krijgen de kans om elkaar te ontmoeten in een leuke en veilige omgeving. Bovendien worden ze uitgedaagd om hun speeltijd op een creatieve en zinvolle manier in te vullen, waardoor probleemgedrag veel minder de kans krijgt om de kop op te steken.

Oudere leerlingen nemen bij speelplaatsanimatie de rol van animator op zich. Zij bedenken leuke activiteiten voor leerlingen van de eerste graad. De animatoren zetten op deze manier hun eerste stappen in het jeugdwerk en leren omgaan met verantwoordelijkheid. Bovendien krijgen ze de kans om de voldoening te ervaren dat vrijwilligerswerk met zich meebrengt. De spelende leerlingen krijgen dan weer de kans om anderen te ontmoeten op een leuke en speelse manier. Ze leren niet alleen elkaar beter kennen, maar ook de oudere leerlingen. Participatie, verbondenheid en pestpreventie staan hier dus centraal!

Jongeren krijgen de kans om plezier te maken en om nieuwe vrienden te maken. Ze hebben geen tijd om te pesten of te spijbelen. Gebeurt er toch iets, dan kan je daar als animator snel bij ingrijpen.”
- Jelger, speelplaatsanimator Don Bosco Hechtel
JelgerVoor meer informatie kun je steeds terecht bij:

Ann Vanwittenbergh
ann.vanwittenbergh@donbosco.be
https://www.speelplaatsanimatie.be


Jeugddienst Don Bosco vzw
Naamsesteenweg 37
3001 Heverlee
T 016 24 16 20
jeugddienst@donbosco.be
www.jeugddienstdonbosco.be
Jeugddienst Don Bosco begeleidt jongeren in hun traject van animator tot instructor en bij hun inzet als vrijwilliger. Jeugddienst Don Bosco geeft vorming en ondersteuning volgens de pedagogische visie van Don Bosco. Door een plezierig engagement op te nemen in het jeugdwerk in binnen-of buitenland verwerven jongeren vaardigheden voor het leven. Jeugddienst Don Bosco wil de stem van animatoren laten horen en laten zien hoe uniek en waardevol de Don Boscosfeer is.