“Wij twee zullen alles met elkaar delen”

Don20 Rua gnwk62o

Vandaag vieren we Michele Rua, de eerste opvolger van Don Bosco. Hij zette het werk en het gedachtegoed van Don Bosco verder na diens dood. Op 29 oktober 1972 werd Don Rua zalig verklaard. Voor Don Bosco was Rua een uniek figuur, zijn rechterhand waar hij altijd op kon rekenen.

Michele Rua wordt op 9 juni 1837 in Turijn geboren als jongste van negen kinderen. Hij is amper acht jaar oud wanneer zijn vader sterft. Daardoor voelt hij zich genoodzaakt te stoppen met school en te gaan werken in de wapenfabriek, net zoals zijn vader. Maar wanneer Don Bosco op zijn school langskomt om de biecht te verzorgen, stelt hij aan Michele voor om zijn studies bij hem verder te zetten. Hij verzekert hem ervan dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over het studiegeld.

Eerste salesiaan
Al snel wordt Michele Rua een belangrijk persoon in het leven van Don Bosco. De bekende woorden “wij twee zullen alles met elkaar delen” zijn het begin van een hele tocht. Rua is een voorbeeldig leerling en een ware apostel onder zijn kameraden. Op 25 maart 1855 legt hij de gelofte van armoede, zuiverheid en gehoorzaamheid af en wordt hij de eerste salesiaan van Don Bosco. Rua werkt hard. Hij wordt leraar wiskunde en godsdienst, is assistent waar nodig (in de eetzaal, op de speelplaats, in de kapel, …) en kopieert ’s avonds ook nog de brieven en publicaties van Don Bosco. Daarnaast studeert hij ook nog om priester te worden. Hij is dan amper 17 jaar.

Op 29 juli 1860 wordt Michele Rua tot priester gewijd en niet veel later opent hij in Mirabello een eerste salesiaans huis buiten Turijn. Enkele jaren later keert hij terug naar Valdocco, waar hij Don Bosco vervangt en hem in alles assisteert. In november 1884 benoemt paus Leo XII Don Rua tot vicaris en opvolger van Don Bosco. Vier jaar later sterft Don Bosco in de armen van Don Rua.

Levenswerk
Don Rua kent als bestuurder van de congregatie enorm veel moeilijkheden, maar overwint ze allemaal. Hij maakt de missieposten krachtiger en geeft vitaliteit aan de salesiaanse geest. Wanneer hij op 6 april 1910 op 73-jarige leeftijd in Turijn sterft, heeft hij een prachtig levenswerk neergezet. Onder Rua groeit de sociëteit van 773 tot 4.000 salesianen, van 57 tot 345 huizen en van 6 tot 34 provincies in 33 landen. Op 29 oktober 1972 wordt Michele Rua door paus Paulus VI zalig verklaard. “De Salesiaanse Familie vindt in Don Bosco haar oorsprong, in Don Rua haar continuïteit”, zo zei de paus.