"wij willen zijn zoals jij", portret van Maddalena Morano

Maddalena oj7qet4

Vandaag gedenken we Maddalena Morano, een zuster van Don Bosco die in 1994 zalig werd verklaard. In 1881 werd ze naar Sicilië gezonden, waar het werk van de zusters onder haar impuls een ongelooflijke groei kende.

Maddalena Caterina Morano wordt geboren op 15 november 1847 in Chieri. Wanneer ze amper 8 jaar is, verliest ze haar vader en begint ze haar moeder te helpen. Dankzij haar nonkel herneemt zij haar studies. Ondertussen ontmoet ze Don Bosco voor de eerste keer wanneer die op doortocht is in Buttigliera d’Asti. Op 17-jarige leeftijd behaalt Maddalena het diploma van onderwijzeres en wanneer ze 19 jaar is, begint ze les te geven in Montaldo Torinese. Ze doet dit met veel toewijding en dwingt respect en waardering af van heel het dorp. Maddalena volgt de raad van haar geestelijke begeleider op en gaat op gesprek met Don Bosco. Die verwijst haar naar Mornese, waar Madre Mazzarello haar feestelijk ontvangt. Onmiddellijk mag Maddalena beginnen onderwijzen. In 1880 legt ze haar eeuwige geloften af en vraagt ze de Heer de genade “om in leven te blijven tot ze de maat van heiligheid heeft bereikt". In 1881, op aanvraag van de aartsbisschop van Catania, wordt Maddalena naar Trecastagni gezonden, waar ze de rol van directie op zich neemt.

Voorbeeld voor velen
Gedurende vier jaar zal zij daar dirigeren, onderwijzen, wassen, koken, catechiste zijn, maar vooral een voorbeeld zijn. Hierdoor komen de jongeren zelfs aankloppen met de woorden: “Wij willen zijn zoals jij!". Na een jaar tussentijd in Torino, waar ze het huis FMA van Valdocco leidt, wordt ze teruggestuurd naar Sicilië als directrice en novicemeesteres. Maddalena heeft als opdracht om nieuwe gemeenschappen te stichten en heilige zusters te vormen. Zij opent scholen, oratoria, internaten en werkplaatsen in alle hoeken van het eiland. Aangetrokken door haar apostolische ijver en het gemeenschapsklimaat duiken er vele roepingen op. Haar veelzijdig apostolaat is door de bisschoppen gewaardeerd en aangemoedigd. In Catania wordt haar het volledige werk van de catechese toevertrouwd. Ze sticht er ook nieuwe oratoria en het Instituut van de Pedagogische Accademie. Maddalena slaagt erin om trouw het charisma van Don Bosco en het preventief systeem door te geven.

Op 26 maart 1908 sterft zuster Maddalena Morano. Aan haar dood waren er in Sicilië 18 huizen, 142 zusters, 20 novicen, 9 postulanten. In dezelfde stad waar ze gestorven is, heeft paus Johannes Paulus II haar zalig verklaard op 5 november 1994. Haar stoffelijk overschot wordt vereerd in Alì Terme (Catania).