Zesdejaars schrijven verhalen van rusthuisbewoners neer

DBGENK wagpnpp

Ingeborg Manshoven is auteur en geeft al jaren schrijfcursussen als freelancer aan verschillende Academies voor Muziek en Woord. Dankzij het project 'Auteursresidenties' van Literatuur Vlaanderen ging ze twintig lessen lang aan de slag met de leerlingen van het zesde jaar Organisatiehulp en Haarzorg van Don Bosco Genk.

Een auteursresidentie is een intensief project rond lezen en schrijven. Onderzoek toont immers aan dat creatief schrijven de leesvaardigheid bevordert. Een auteursresidentie werkt toe naar een bepaald doel, dat in onderling overleg wordt vastgelegd. Ingeborg Manshoven begeleidt de workshops creatief schrijven gedurende twintig contacturen in het eerste semester. Zij krijgt ondersteuning van Literatuur Vlaanderen zodat de link met de eindtermen gegarandeerd wordt. (lees verder onder foto)

Ingeborg Manshoven met een aantal van de leerlingen.

Samen met Ingeborg brachten de leerlingen van 6OH/HZ een bezoek aan woonzorgcentrum De Vierde Wand. Iedere leerling ging in gesprek met één inwoner uit deze seniorenresidentie en schreef een korte tekst over één aspect dat hun raakte. Ingeborg Manshoven bezit de gaven om verborgen schrijverstalenten naar boven te halen. Sommige verhalen zijn echt pareltjes. De verhalen werden ingekaderd en werden aangeboden aan de geïnterviewde ouderen. De waardering voor het geschenk zorgt ervoor dat ook onze jongeren meer vertrouwen kregen in hun kwaliteiten als schrijver. Verhalen zorgen voor verbondenheid.

Ook de leerlingen genoten van het project. Zo bewijzen onderstaande reacties:

  • "Het was erg spannend, leerrijk en interessant. De verhalen die ik heb gehoord waren zo triestig en romantisch. Een speciale dag" - Duygu (6HZ)
  • "Ik vond het superfijn om de bewoners op deze manier gelukkig te maken. Het was wel spannend om hun reactie te zien, maar ze waren allemaal tevreden." - Sükrü (6OH)
  • "Ik vond het fijn omdat het eens iets nieuws was" - Cristiano (6OH)
  • "Ik vond het spannend om mijn verhaal uiteindelijk voor te lezen, maar het was wel heel boeiend om naar de bewoners te luisteren." - Kiana (6OH)