Zo'n 1.000 leerlingen vieren samen Grieks feest

344078871 781485170081065 8163281635135143592 n
Ook de leerlingen van Don Bosco Zwijnaarde waren van de partij

Bijna 1.000 leerlingen Grieks beleefden samen met hun leraren de 'Dag van het Grieks' in Gent. Op het programma: workshops, ‘De slimste Griek van Vlaanderen’ en een slotmoment met de Leyers-zussen. De dag werd georganiseerd door Katholiek Onderwijs Vlaanderen in samenwerking met VLOT (Vereniging van Leerkrachten Oude Talen).

“De hond van Odysseus, het lied van de mens in de Antigone van Sofokles, trouw blijven aan jezelf zoals Socrates, Sappho’s oproep om je te ontwikkelen: dat zijn de dingen waarvan ik me het moment dat ik er voor het eerst over las of hoorde nog herinner alsof het gisteren was”, zegt Kathleen Schepens, leraar Grieks en lid van VLOT. “Grieks is een vak dat veel voor jonge mensen kan betekenen, dat heb ik zelf mogen ervaren. De zin voor nuance die inherent is aan de taal, is bovendien verfrissend en verrijkend. De uitdaging neem je er dan graag bij.”

De slimste Griek van Vlaanderen

In de voor- en namiddag namen leerlingen deel aan workshops en zochten ze via een quiz naar ‘De slimste Griek van Vlaanderen’ in het Sint-Bavohumaniora, het Sint-Lievenscollege en het Sint-Baafshuis. Een verteltheater over de goden van de Olympos, vijf sportieve uitdagingen én een inhoudelijke proef in een pentathlon, Griekse mythologie verkennen via videogames (Assassin’s Creed Odyssey), 'Breng een Grieks verhaal tot leven met AI', introductie tot de Oudgriekse filosofie… voor elke leeftijd was er wat wils. De apotheose vond plaats in de Stadshal, waar de zussen Leyers, Dorien en Billie Leyers (alumnae Grieks-Latijn) en Olga Leyers (alumna Grieks-Wetenschappen), het slotevenement aan elkaar praatten. De Griekse ambassadeur Dionysios Kalamvrezos was de eregast.

Schermafbeelding 2023 05 04 om 18 52 59

Auteur: Tim Bex