"Zonder Don Bosco had ik niet gestaan waar ik nu sta"

Blandine 3t16rx5

Maak kennis met Blandine Munyerenkana Civiri uit Zuid-Kivu, een provincie in het Oosten van de Democratische Republiek Congo. Toen ze 18 jaar oud was, stierf haar vader. Zijn dood had grote gevolgen voor haar, ook omdat ze de rest van haar schoolopleiding niet meer kon betalen.

Door de plotse armoede in het gezin zag Blandine zich genoodzaakt om de schoolbanken te verlaten en thuis te blijven om huishoudelijk werk te doen. Dat maakte haar erg verdrietig. Ze had graag haar langverwachte diploma behaald en droomde ervan Engels te leren en tolk te worden. Als tweede telg van een gezin van zeven kinderen voelde ze de behoefte om iets voor haar broers en zussen te doen en snel de kost te verdienen.

"Ik koos voor metselen omdat de wereld van de bouw mij nieuwsgierig maakt"

Opleiding metselen
Op een dag vertelde haar oudere broer over een opleidingscentrum dat haar studiekosten ten laste zou kunnen nemen en opnieuw zin aan haar leven zou kunnen geven. Hij had het over de Don Bosco beroepsschool in Bukavu. Haar familie moedigde haar aan om dit pad te volgen en zo begon Blandine aan een opleiding metselen. “Ik koos voor metselen omdat de wereld van de bouw mij nieuwsgierig maakt. Ik houd ervan om bouwwerven te observeren en huizen uit de grond te zien verrijzen. Ik wist ook dat het een beroep is met vele mogelijkheden. In de stad Bukavu zijn namelijk veel bouwwerven, wat mijn kansen vergroot om werk te vinden en zo mijzelf en mijn gezin te onderhouden”, aldus Blandine.

Ze kwam terecht in een mannenwereld, maar integreerde zich makkelijk en vond snel haar plaats. “Het feit dat ik het enige meisje van mijn klas was, vormde voor mij geen probleem. Integendeel, ik wist dat het een kans was die ik ten volle benut.”

Tijdens haar versnelde eenjarige opleiding in de beroepsschool in Bukavu leerde Blandine de verschillende aspecten van het metselwerk kennen. Door de combinatie van theoretische vakken en praktijkoefeningen verwierf ze snel de nodige kennis en vaardigheden die een metselaar nodig heeft. Tijdens haar opleiding bezocht ze ook bouwwerven om haar een inzicht te geven in de echte wereld van het werk. Ze deed bovendien een stage waar ze wat ze had geleerd in praktijk kon brengen. Blandine slaagde met verve voor haar eindexamen en voltooide zo haar opleiding met vlag en wimpel. Ze was helemaal klaar om haar plek op de arbeidsmarkt te vinden en professioneel metselaar te worden. In deze zoektocht werd ze begeleid en kreeg ze advies van de tewerkstellingsverantwoordelijke van haar school. Een grote hulp om haar professionele integratie te vergemakkelijken.

“Ik besef heel goed hoeveel geluk ik heb in een land waar de werkloosheidsgraad bij jongeren hoge toppen scheert”

Al snel vond Blandine werk. Haar ijver en motivatie hebben duidelijk vruchten afgeworpen. Het is nu twee jaar geleden dat ze haar opleiding heeft voltooid en nooit zat ze zonder werk. “Ik besef heel goed hoe bijzonder dat is in een land waar de werkloosheidsgraad bij jongeren hoge toppen scheert”, aldus Blandine. Ze werd tewerkgesteld op vijf verschillende bouwwerven en telkens waren haar werkgevers heel enthousiast over haar werk. “Ze hebben vertrouwen in mijn capaciteiten en geven mij qua techniciteit en verantwoordelijkheid dezelfde taken als mijn mannelijke collega’s, waardoor ik mij nooit minderwaardig heb gevoeld”. Onlangs werd ze door een ingenieur, die haar opgemerkt had op haar vorige werf, gevraagd om mee te werken aan de bouw van het New Riviera Hotel, een luxehotel aan de oevers van het Kivu-meer.

Met haar werk verdient Blandine genoeg om zichzelf en haar gezin te onderhouden. Met haar loon kan ze de scholing van twee van haar broers en zussen betalen, die momenteel naar de middelbare school gaan. Ze hoopt dat zij uiteindelijk ook een baan zullen vinden die hen een waardig leven biedt. Daarnaast kan ze de verzorging van haar zieke moeder financieren, wat een hele opluchting is voor het gezin. Onlangs besloten Blandine en haar oudere broer om genoeg geld te sparen om het ouderlijk huis uit te breiden. “Dat geeft mij echt voldoening. Zonder mijn opleiding in de Don Boscoschool zou ik niet staan waar ik nu sta”, zegt ze trots.

Met haar ervaring wil Blandine een impact hebben op haar gemeenschap. Ze moedigt jongeren aan om ook een opleiding te volgen. Vooral meisjes motiveert ze om, net als zij, een praktische opleiding met handenarbeid te volgen, net als vele jongens. “Ik raad jonge meisjes aan om niet in de val te trappen van niets doen, hun leven te verspillen of zichzelf te verloochenen. Ik spoor hen aan om alles in het werk te stellen voor hun toekomst, omdat zij de sleutel daartoe in handen hebben”.