Zuiderburen zetten grote stap richting duurzame toekomst

Domaine20de20 Farnie res epr0f13

Werk maken van een duurzame en ecologische toekomst: het is niet alleen in onze salesiaanse provincie een belangrijk aandachtspunt, ook de provincie 'France-Belgique Sud' is hier volop mee bezig. Dat onderstreepten onze zuiderburen met een aantal grote renovaties aan het Waalse Domaine de Farnières.

Het Domaine de Farnières is een betoverende plek in de natuur die je kan vinden in Vielsalm, in het hart van de Belgische Ardennen. Momenteel wonen er nog twee religieuze gemeenschappen op het domein: de Salesianen van Don Bosco en de Zusters van Don Bosco. Samen met een heel aantal medewerkers en vrijwilligers dragen ze er bij tot het onthaal van honderden groepen per jaar.

Verwarming op biomassa
Om zo'n gigantisch domein goed te onderhouden, is heel wat denkwerk nodig. Denkwerk waar de managers van het centrum al lange tijd mee bezig zijn, want zo'n tien jaar geleden werden reeds fotovoltaïsche panelen geïnstalleerd (een zeldzaam project in die tijd) die 10.000 kW van de 110.000 verbruikte kW produceren. In december 2022 werd een nog belangrijkere nieuwe stap gezet: de installatie van een nieuw verwarmingssysteem op biomassa voor alle gebouwen, een veel milieuvriendelijker systeem. Deze maand werden dan weer twee ketels op houtsnippers in gebruik genomen.

1.000 nieuwe struiken en bomen
Maar ook naast de 'grote investeringen' zet het Domaine de Farnières in op ecologie. Op 26 en 27 november 2022 werd er een heus 'boomplantweekend' georganiseerd: een 25-tal vrijwilligers plantten dat weekend meer dan 1.000 bomen en struiken. "Het doel was om het grote grasveld aan de linkerkant van het toegangspad te veranderen in een gastvrije plek", klinkt het. "We creëerden kleine groene zones om te picknicken, wandelpaden, verborgen plekjes, enzovoort. Dit alles omgeven door struiken en bomen. Op deze manier is niet alleen het uiterlijk en de functionaliteit verbeterd, ook voor de veiligheid is dit een stap vooruit. De haag die werd gepland aan de rand van de weg voorkomt dat kinderen op de oprit komen."

Met de jongeren, op z'n salesiaans
De hagen bestaan uit zwarte bessen, rode bessen en frambozenstruiken. Bovendien is er een boomgaard met appels, pruimen, kersen en peren aangeplant, die in de toekomst kan bijdragen aan de voedselvoorziening van het huis. Daarnaast is men ook nog volop aan het bouwen aan een biologische en educatieve bijenstal die dit jaar klaar zou moeten zijn. De leerlingen van de Don Boscoschool in Verviers dragen hier hun steentje aan bij: een typisch salesiaans proces dat jongeren rechtstreeks betrekt bij de uitvoering van nuttige projecten.

Voor meer informatie (FR) over de transformatie van het domein, klik hier.