Zuster van Don Bosco krijgt belangrijke rol bij bisschoppenselectie

292707555 3258934414342341 8342227500032226448 n f1t0tot

Waarschijnlijk zullen steeds meer hoge Vaticaanse posities toegankelijk worden voor vrouwen. In een recent interview met Reuters onthulde paus Franciscus zijn plannen om een aantal vrouwen te benoemen in het Dicasterie voor de Bisschoppen, vandaag onthulde hij ook hun drie namen.

Op 2 juli 2022 zei paus Franciscus in een interview met Reuters dat hij ook vrouwen wilde benoemen in het Dicasterie voor de Bisschoppen, het orgaan dat de paus helpt bij het kiezen van nieuwe bisschoppen. Het zou de eerste keer zijn dat vrouwen worden benoemd in dit dicasterie. “Op deze manier gaan de zaken een beetje open”, zei de paus toen.

Yvonne Reungoat
Vandaag maakte paus Franciscus de drie namen bekend met daarbij: zuster Yvonne Reungoat, voormalig Algemeen Overste van de Zusters van Don Bosco. De andere twee vrouwen die benoemd worden in het Dicasterie voor de Bisschoppen zijn zuster Raffaella Petrini, secretaris-generaal van de Pauselijke Commissie voor de Staat Vaticaanstad en Maria Lia Zervino, voorzitter van de Wereld-unie van Katholieke Vrouwenorganisaties. De benoeming van Maria Lia Zervino is ook de eerste benoeming ooit van een lekenvrouw in het Vaticaanse Dicasterium.

Van links naar rechts: Raffaella Petrini, Yvonne Reungoat en Maria Lia Zervino (Foto: Vatican News)

Benoeming
Aan de benoeming van een bisschop gaat een heel proces vooraf. Meestal bespreekt de bisschoppenconferentie van een kerkprovincie eens per jaar de lijst met door lokale bisschoppen voorgedragen priesters. De conferentie doet vervolgens aanbevelingen bij de nuntius, die na uitvoerig onderzoek een namenlijst doorgeeft aan het Dicasterie voor de Bisschoppen. Pas hierna wordt beslist wie bischop zal worden.