Zusters in de frontlinie: "Er is veel hulp nodig in Oekraïne"

Zusters hr9r0k8

Ook de Dochters van Maria Hulp der Christenen, beter gekend als de Zusters van Don Bosco, staan in de frontlijn tijdens de Oekraïense crisis: ze bieden hulp aan de vluchtelingen, staan aan de grenzen om mensen op te vangen, enzovoort.

Zuster Anna Zainchokovska is Oekraïense en was directeur van een school in Kiev toen de oorlog uitbrak. De bombardementen verrasten haar in Odessa terwijl ze thuis was om voor haar hulpbehoevende moeder te zorgen. "Mijn moeder is oud en samen met mijn zus had ik enkele dagen vakantie genomen om bij haar te zijn", legt ze uit. De school van de zusters in Kiev is momenteel gesloten, maar leraren blijven online lesgeven.

Zuster Anna ging intussen naar Polen. In de gemeenschap van Przemysl, dicht bij de Oekraïense grens, verwelkomen de zusters al bijna dertig Oekraïense vluchtelingen. Samen met zuster Dorota, de overste van de gemeenschap, toont ze de geschenken die de kinderen van de Poolse stad naar hun gemeenschap brachten om aan de vluchtelingenkinderen te schenken. Zuster Anna is heel duidelijk over wat ze doet: "Ik ga een paar dagen rusten, dan ga ik naar Bratslav, in het centrum van Oekraïne, om voor de ontheemde bevolking te zorgen. Daar is veel hulp nodig."