Klimaat van vriendschap, vertrouwen en dialoog.

Don Bosco's omgang met jongeren berustte op drie termen: hartelijkheid, redelijkheid en geloof. Daarmee vertrouwde hij op de kracht van het hart, de kracht van het verstand en de kracht van God. Deze aanpak zorgde ervoor dat Don Bosco de jongeren ontmoette in een klimaat van vriendschap, vertrouwen en dialoog. Het eerste oratorio in Turijn was dan ook een mooie weerspiegeling van deze opvoedingsstijl.

Oct2020 valdocco juegos web

Hartelijkheid

Kracht van het hart

Learn More

Redelijkheid

Kracht van het verstand

Learn More

Geloof

Kracht van God

Learn More
Learn More

Don Bosco's aanpak is nog steeds actueel.

Deze aanpak werd geleidelijk aan vertaald naar onze preventief pedagogische aanpak. De hartelijke omgang tussen opvoeder en jongere staat nog steeds centraal en in die geest willen al onze organisaties een thuis, een school, een speelplaats en een zinplek voor jongeren zijn. Op die manier kunnen jongeren hun talenten ontplooien, verantwoordelijkheid opnemen en hun leven zin geven.

Onthaalbrochure 57

THUIS

Wij vinden het belangrijk dat jongeren zich bij Don Bosco thuis kunnen voelen. Dat ze terechtkomen op een plaats waar ze vriendschap en respect ervaren en waar ze mogen ontdekken wie ze zijn, welke hun mogelijkheden en grenzen zijn en hoe ze die kunnen ontplooien.

Thuis3

SCHOOL

Bij Don Bosco moeten jongeren kunnen leren. Niet alleen pure kennis vergaren, maar ook leren omgaan met anderen en leren zorgen voor zichzelf. Ze moeten zelfstandig leren worden en we moedigen hen daarin aan door hen geleidelijk aan verantwoordelijkheid te laten opnemen.

School2

SPEELPLAATS

Voor Don Bosco was het spelelement cruciaal. Hij miste nooit een kans om mee te doen met spelende jongeren en zo zijn band met hen te versterken. Die kans benutten wij ook vandaag de dag zoveel mogelijk. In spel kan creativiteit tot uiting komen en zijn vele (levens)lessen te leren.

Speelplaats2

ZINPLEK

Bij jongeren leeft het verlangen om voluit te leven. Ze zoeken naar wat hen hierbij kan ondersteunen en wij willen dan ook genoeg aandacht besteden aan momenten waarin geloof en zingeving het middelpunt vormen. Zo kunnen jongeren groeien in het mens-zijn in al zijn dimensies.

Zinplek2

Opvoeden met Don Bosco als gids en tochtgenoot.

Het salesiaans pastoraal-pedagogisch project 'Opvoeden met Don Bosco als gids en tochtgenoot' vormt voor onze organisaties een belangrijke leidraad. Dit opvoedingsproject biedt inspiratie voor leerkrachten, opvoeders, hulpverleners en vrijwilligers die bij Don Bosco actief zijn en brengt de traditie van Don Bosco in dialoog met de leefwereld, inzichten en noden van vandaag. Daarnaast verduidelijkt het hoe wij bij Don Bosco kijken naar opvoeden en geloven in de groei van jongeren én opvoeders.